TTF

3D-bilder

Följande sorters 3D-bilder finns:

CAD, ProE. Figuren är i 3D, men det är en bild som uppfattas lika av bägge ögonen. Figuren måste vridas för att man ska kunna se en annan vy. Det går alltså inte att flytta sig i sidled för att se en annan vy.

CAD, med roterande skärm. 360 olika bilder visas varvet runt. En bild per varje grad som skärmen vrider sig. Flyttar man sig i sidled, visas en annorlunda bild. En bild per öga kan i princip visas.

Prickar. Man måste träna för att skela. (Inte det samma som ha ögonen i kors). Gråskala eller färg, dock inte äkta färgåtergivning. Kallas ibland "Interaktiv".  Länk Länk

Anaglyf. Ett par stereobilder i gråskala omvandlas till grön respektive röd och slås samman. Med röd-gröna glasögon kan man se en stereobild i gråskala.

Anaglyf. Variant av ovanstående. Man utgår från ett par stereobilder i färg, där det röda skiktet (från RGB) tas från den ena bilden och läggs i den andra. Ses med röd-blå glasögon. Viss färginformation jämfört med ovanstående.

Wiewmaster. Ett par stereobilder placeras i en pappskiva, som kan ses med en slags kikare.

ChromaDepth. Förmodligen består glasögonen av ett filter eller hologram. Eftersom de flesta bilder blir blåare på avstånd (landskap och undervattensbilder), bryter dessa glasögon olika färger olika mycket. Rött ser ut att vara närmast, sedan gult. Längst bort blått. Här kan man ju tro att man har ett magiskt trollspö som förvandlar alla 2D bilder till 3D. Men Det fungerar inte för alla bilder. Allt som är längst bort måste alltså vara blåtonat. länk

Hologram. Endast ljus från lasrar kan användas. Omgivande ljus måste tas bort. Med tre lasrar (R+G+B) kan man ta hologram med äkta färgåtergivning, eller ganska naturlig färgåtergivning. Max storlek på objekt: porträtt (ansikte).

Polaroid, vågrät polarisation. Ett par stereobilder tas. Med vanliga polaroid solglasögon, fast med ena glaset vridet 90 grader, kan man se 3D. Kräver två likadana projektorer, där man satt polaroidfilter framför objektiven. Det ena glaset vridet vågrätt, det andra lodrätt.

Polaroid, cirkulär polarisation. Det är denna typ som går på bio nu. Har man vågrät polarisation, faller bilden då man vickar på huvudet. Denna störning finns inte med cirkulär polarisation.

Blinkande glasögon. Det är 3D-TV eller 3D-monitor. Eftersom det är svårt att polarisera en skärm, kör man bilder i dubbla frekvensen, Varannan bild är för höger öga, varannan är för vänster. Glasögonen är synkronisrerade (trådlös eller med kabel). För varannan bils täcks vänster öga över, för varannan täcks höger öga över.

Integral. Fler än två stereobilder tas, tre till sju stycken. Med hjälp av prismor packas remsor av bilderna samman i sidled. Ett öga ser en bild, det andra ögat ser en annan bild. Nackdel: en TV-skärm kan få sju gånger lägre upplösning. Sju gånger mer information måste skickas i nätet (i dag inga problem). Man kan inte sitta var som helst, för bilden faller mellan 7:e och 1: remsan. Länk En TV lär vara på gång. Nackdelen är, speciellt om man bara har två sammankopplade bilder, att bilden ofta faller vid taskiga vinklar.

 

3D-kamera

Finns till utlåning. Det är Fuji pocketkamera. Kan växla mellan 2D, 3D, stillbilder och film. Minneschipset tillåter 10 minuter film 3D i HD. Kan ses i 3D på kamerans baksida (integral, med två hoplagda bilder) eller på 3D-skärmar eller 3D-TV (små skärmar kan ha integralmetoden, annars får man ha glasögon). Intresserade bokar kameran hos Stefan Jeppsson. Det är av intresse att notera, att integralskärmen fungerar bäst vid betraktande rakt på (alltså inte sett från sidan) samt normalt avstånd.

länk

 

Intresseföreningar

Man kan gå med i Stereofotogruppen i Göteborg.

Intresserade hör av sig om man vill ha tidning på cirkulation.

På deras hemsida finns länkar om lämpliga 3D-program.

 

Program

Fine Pix Real 3D W3. CD med program medföljer kameran. Ett tips är att via CDn gå in på FUJIs hemsida och skriva ut den svenska manualen till kameran. Den är mer innehållsrik än den lilla engelska handboken.

Då man har laddat programmet Fine Pix Real 3D W3, kan man filtrera ut bilder man har i sin dator.

Man klickar på den gröna knappen med de tre vita rektanglarna. Därpå dyker en menyrad upp.

Här har jag klickat på film-knappen samt 3D, eftersom det är just 3D-filmer jag är intresserad av.

Markera en filmsnutt du är intresserad av genom att klick. Genom att dubbelklicka på 3D klossen med pil (till höger) kan man se filmsnutten. Men den blir inte 3D på en vanlig skärm.

Fine Pix har ett redigeringsprogram. Markera en filmsnutt och klicka på 3D klossen.

En meny dyker upp och undrar vad du vill göra.

I detta exempel är "3D movie trimming" valt.

Ibland hörs ett störande klickljud i slutet av varje filmsnutt (om det är tyst runtomkring vid inspelningstillfället). Till detta kommer att kameran skakar en aning, då man trycker på knappen (trots man har ett stabilt stativ). Dessa störande moment får alltså klippas bort. Om man vill ha lite kvalité på sina filmer. Man placerar den gröna markören på lämpligt ställe och trycker på "OUT".

Det går även att skarva ihop två filmsnuttar.

I Fine Pix kan man även spara om filerna till skelningsmetoden eller anaglyfmetoden, så man kan se 3D på platt skärm.

Det är ganska bökigt att redigera film i Fine Pix. Men de filmredigeringsprogram jag har testat plattar till filmen till 2D. Det är synd, för i ett filmredigeringsprogram önskar man växla mellan bilder och film, 2D och 3D. Jag vill t ex gärna skriva introduktionstext i 3D till mina 3D-filmer.

OBS! Det går inte att ladda något från datorn till kameran för att se 3D.

 

3D på Youtube

En 3D-film går snabbt att växla mellan olika finesser i Youtube. Man kan se på 3D-skärm, genom att skela och genom färgade glasögon.

 

Att ladda upp en filmsnutt till Youtube i 3D

Skaffa ett Youtube konto. Det sker genom att du går in på Youtube och registrerar dig.

Gå in i ovanstående redigeringsprogram.

 

Välj Saving Format - Upload to TouTube

Första bearbetningen för filmsnitten kan ta en timme. Uppladdningen kan ta en timme.