Maj 06

Nr 4

Årg 18

Tetra Paks Tekniska Förening

 

 

 

 

Styrelsemedlemmar

Stefan Jeppsson ordförande. Ansvarig utgivare. Håller i medlemsbladet och aktiviteter.

Gabor Eötvös kassör. Håller i medlemsregistret.

Torben Bohn sekreterare.

Christer Westesson revisor.

Sune Andersson suppleand.

 

 

Preliminärt program - förslag på kommande aktiviteter

Precise Biometrics Ideon

C-Technologies Ideon

Print-on-demand tryckeri

Onkologen

Röntgenavdelningen

Kockums (vagntillverkning)

Astra Zeneca

Anoto

Snickeri / Möbelsnickeri

Sjukhuset - driftscentralen, elkraft och VVS

MTA (medicinstekniska avdelningen) vid Lunds universitetsjukhus.

Miniatyr motor mässa

Jan.Jakobsson

Flygmuseum Ängelholm

Teknik på farfars vis (Helsingborg)

Bilmuseet Helsingör

Koningsegg

Sony Ericsson

Pågens

Örtofta sockerbruk

MC- och bilträff i Löddeköpinge

Löberöd glasbruk (A Sundberg)

Kreativum Karlshamn

Turning Torso

 

 

Klur

Förra uppgiften handlade om:

Hur många hörnor får du, om du delar en tetraeder på mitten? D v s rakt genom tyngdpunkten.

En delat tetraeder har antingen 4 eller 6 hörnor.

En kub?

 

En delad kub har antingen 6, 8 eller 10 hörnor.

De som kommit närmast är Torben Bohn med 4 resp 6 hörnor för tetraedern samt 6, 7 resp 8 hörn för kuben och får därmed ett förstapris.

Christer Westesson svarar 4 eller 4+6 för tetraedern respektive 6 eller 8 för kuben. Och får därmed också ett förstapris.

Staffan Lundin svarar 3 alt 4 och får därmed ett tredjepris.

 

Nu till nästa klur:

Skyttetävling

 

Sture fyller jämna

 

Lund

 

Simtävling

 

Du är lite för tidig till färjan. 23 timmar och 56 minuter.

 

Järnvägsmuseum med gamla ånglok

 

Du är här på kartan (X).

 

Dags att måla om staketet!

 

Följ stigen!

 

Avsmalnande tunnel (mitt i)

 

Bageri

 

Försök att hålla dig vaken och tänk på annat!

 

Indianby

 

Spagetti-restaurang

 

Kungliga brassbandet uppträder

 

Mekanisk verkstad

 

Motormännens klubblokal

 

Tiggare vid vägkanten

 

Låste du din cykel?

 

Schizofrena vårdsökande: följ vit pil.

 

 

Korsordstävling

 

 

Volvofabriken. Nyanserna vit, röd och svart.

 

Ölstuga

 

Tyngdlyftningstävling

 

Sångtävling

 

Hela familjen är ute och går i dag

 

Var det du som köpte ABB-aktier? Kör lugnt vidare och tänk på annat!

 

OBS! Folk kör om som galningar här.

 

Djurpark

Nästa uppgift är att hitta på fler värgmärken!

Svar senast den 15 juni till Stefan

 

Besöket på Hallandsåsen

Där hängde vid med SIK (Skånska Ingenjörsklubben). Vi var tre från TTF. Totalt var där ett hundratal. Vi besökte utställningen och tunnelmynningen vid Förslöv. Banverket bjöd på entrén.

Vi fick reda på att åsen är ingen rullstensås, som man lär ut i skolorna, utan det är berg. Det är två kontinentalplattor som kolliderat och pressat upp berget. Mellan plattorna ligger en 300 m tjock ficka av grus, som satta stopp för borrningen norrifrån. Det är denna ficka man fryser för att kunna borra vidare i sommar. Medan man väntar på detta borrar man söderifrån, från Förslöv.

Ett internationellt team konstruerade en ny borr, 21 m i diameter. Inuti denna finns styrhytt. Vid bra berg tuggar den sig igenom 3 meter om dagen och föser materialet vidare på ett transportband. Vid dåligt berg trycksätts allt framför styrhytten och allt mals ner och sugs upp genom ett rör. Det var just när man kom igång, som ett stag till transportbandet kapsejsade.

På borrhuvudet sitter kuttrar som krossar berg. En kutter väger 100 kg. En kutter får inspekteras och bytas ungefär var tredje vecka. Då borren gjort sitt, kommer den förmodligen att skrotas. Det är inte många som vill ha en sex år gammal borr med 21 meter i diameter.

Misstaget man gjorde från början var att ta billigaste alternativet, utan att lyssna på varningssignalerna. Borren fastnade. Korna blev förgiftade av läckande tätningsmedel. Grundvattnet sjönk.

Alla misslyckanden och omstarter kostar pengar. Men citytunneln i Malmö är dyrare.

Stefan

 

 

 

Föredrag hos astronomiföreningen Tycho Brahe den 20 april

Äntligen hade astronomiföreningen fattat ett beslut att vi fick gå med som 10 ospecifierade medlemmar.

Föreningen håller ett föredrag i månaden, torsdagar. Man får också kolla i teleskopet i Oxie så mycket man vill. De har också ett studiebesök per år: denna gång är det Tycho Brahe-museet på Ven den 10 juni.

Kvällens föredrag hade två intressanta huvudpunkter, solförmörkelsen samt design av rymdkapslar.

Solförmörkelsen svepte över Centralafrika upp mot Mongoliet. Jordens, månens och solens banor är så stabila, att man flera år i förväg kan räkna ut var solförmörkelsen sveper över jorden, var man ska vara för att se en, två, tre eller fyra minuters total solförmörkelse. Gärna då på en plast som man förväntar sig vara molnfri. Några i astronomiföreningen hade åkt till Tunisien, kusten, som brukar vara molnfri. De fick tre minuters total solförmörkelse. Andra hade åkt till Libyen, där de upplevde fyra minuters total solförmörkelse. Medlemmarna tävlar i att samla på sig flest minuter: en del är uppe i en kvart. Resorna kostar förstås en del. En medlem hade åkt till Antarktis för att uppleva en solförmörkelse, men kameran hade farit illa av kylan och gjort det omöjligt att ta bilder. Delar man en timme på antalet upplevda minuter med total solförmörkelse och resekostnader, kostar en timme en miljon kronor.

Den andra huvudpunkten, design av rymdkapslar, stod LTH:s lärare och arkitekt Christian Wilke för.

NASA lånar gärna in studenter från hela världen. Erfarna arkitekter är för låsta i sina tankebanor. En rymdkapsel ska vara trycktät och är då en sfär eller cylinder. Inuti kläs den med skivor, så den ser ut som en garderob eller en el-central. Christian och hans studenter designar inredningen på ubåtar, inte alltför olikt inredningen på rymdfarkoster. Det är trångt och fullt med apparatur. På rymdfärjan måste all vikt hållas nere, för varje kilo kostar mycket att skicka upp i rymden. Den trycktäta kabinen är inte så mycket att göra åt, men däremot inredningen. Man behöver inte ha raka garderobsliknande innerväggar.

Ett exempel är toaletter på rymdstationer, I dag har man en stor anordning, som ser ut som elektriska stolen, eftersom man måste spänna fast sig med remmar för att inte segla iväg från toalettstolen i det tyngdlösa tillståndet. Ett förslag som studenterna lämnade in, var att toaletten inte bestod av mycket mer än en trycktät sfär och en uppfällbar sits. Sfären har man ändå. Med lämplig diameter på sfären behöver en person som är mellan 1,60 och 1,90 inte spänna fast sig: denne har ingenstans att segla iväg i det tyngdlösa tillståndet.

Ett annat exempel är att man med enkla medel kan förvandla ett rum (som ser ut som ett garderobsutrymme) till en mysig miljö, där man kan fika eller ha ett möte. Man behöver inga stolar i den tyngdlösa miljön. Men man behöver något som håller en kvar, så man inte seglar iväg. Lösningen som studenterna presenterade var ett uppochnedvänt paraply, fastsatt på en stång mitt i utrymmet. Utfällt är det så stort att alla får plats, var och en i en ficka i paraplyet. Från stången fälls ett litet bord ner.

Inför en marsresa uppstår andra problem. Färden tar tre år. Man måste ha ett slutet kretslopp och odla växter ombord. Växterna tar hand om utandningsluften och avger syre. Avfallsprodukterna från besättningen gödslar växterna. Vattnet som besättningen utsöndrar måste renas med en komplicerad apparatur för att bli drickbart. Men Christian menade att det behöver inte vara så komplicerat. På vissa ställen på jorden lever folk på båtar. Avfallsprodukterna stjälper man överbord. Ur det förorenade vattnet drar man upp fiskar och hämtar dricksvatten. Det enda man måste göra är att koka vattnet innan man dricker det.

www.astro.lu.se

www.ark3.lth.se

Stefan

 

 

 

 

Jyllands Posten

Bilist ændrede selv trafiksignalet til grønt

Af POUL TVILUM

Politiet i Longmont i Colorado har konfiskeret en bilists elektronik, der gav ham "grøn bølge* gennem trafikken. Dimsen var købt på eBay for få hundrede kr.

Jason Niccum blev stoppet af politiet, fordi kommunale ansatte med ansvar for trafikafvikling havde undret sig over uregelmæssigheder i trafiklysene i Longmont. Og at der altid var en hvid Ford pickup med i billederne af trafikken.

Efter at være konfronteret med fakta gik Niccum til bekendelse, og sagde, at han havde købt en stroboskop-lignende genstand på auktionshjemmesiden eBay for godt 600 kr. Og at han brugte den til at skaffe ham "grøn bølge", når han skulle gennem byen.

"Jeg er altid for sent på den," erkendte Jason Niccum, ifølge CNN.

Den lille fidus med trafiklysene kostede bilisten en bøde på 300 kr. Og en efterfølgende gennemgang af den tekniske indretning viste, at den konstruksmæssigt svarer til brandfolks "Opticon"-redskab, der via infrarøde lysimpulser bruges når de skal have grønt lys for at komme hurtigere frem til et ulykkessted.

Bystyret i Longmont vil nu modificere byens trafiklys, så andre ikke bliver fristet af Jason Niccums fidus.

 

 

Sk鄝t

Supporten: Vad kan jag hjälpa till med?

Kunden: Jag håller på att skriva mitt första email och jag har skrivit

bokstaven a men hur skall jag göra för att få till den lilla cirkeln

runtomkring?

Supporten: Är markören fortfarande där?

Kunden: Nej, jag är ensam här.

中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中

Nästa kund kunde inte koppla upp sig:

Supporten: Är du säker på att du använt rätt lösenord?

Kunden: Ja jag såg när min arbetskamrat skrev in det.

Supporten: Kan du säga mig vad lösenordet var?

Kunden: Det var fem små stjärnor.

中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中

Supporten: Nu skall vi se hur ditt system ser ut - klicka på "den här

datorn".

Kunden: Men hur skall jag kunna göra det härifrån?

中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中

Kunden till Hewlett PackardSupporten:

- Min laserskrivare är trasig.

Supporten: Vilken modell har du?

Kunden: Det är en Hewlett Packard.

Supporten: Jo, jag förstår det. Är det en svartvit skrivare?

Kunden: Nej, den är beige

中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中中

Kunden till Tele2supporten (1995?):

- Jag har köpt internet och vill ha hjälp ..

Supporten: ok, hur långt har du kommit i installationen?

Kunden: Jag har packat upp lådan med internetet i ..

Supporten: ok, har du anslutit alla sladdar och slagit på datorn?

Kunden: Slagit på datorn? jag har ingen dator jag har köpt internet...

 

Aprilskämt

Sista sidan i förra numret var ett aprilskämt. Den som uppmärksammat att det inte stod rätt till är Lars Norén, som undrade var jag klippt ut artikeln ifrån. Det var inget urklipp alls. Lars får därmed ett poäng.

Fullt så enkelt 酺 det inte, som att om man tar färgerna röd, blå och grön i en optisk kabel, kan de inte bränna en DVD. Dessa tre färger från DVDn kan heller inte direkt driva en TV. Man kan också se det som fejkat, genom att sidan 76 inte kan vara en högersida.