Aug 06

Nr 5

Årg 18

Tetra Paks Tekniska Förening

Styrelsemedlemmar

Stefan Jeppsson ordförande. Ansvarig utgivare. Håller i medlemsbladet och aktiviteter.

Gabor Eötvös kassör. Håller i medlemsregistret.

Torben Bohn sekreterare.

Christer Westesson revisor.

Sune Andersson suppleand.

Preliminärt program - förslag på kommande aktiviteter

Precise Biometrics Ideon

C-Technologies Ideon

Print-on-demand tryckeri

Onkologen

Röntgenavdelningen

Kockums (vagntillverkning)

Astra Zeneca

Anoto

Snickeri / Möbelsnickeri

Sjukhuset - driftscentralen, elkraft och VVS

MTA (medicinstekniska avdelningen) vid Lunds universitetsjukhus.

Miniatyr motor mässa (Jan.Jakobsson)

Flygmuseum Ängelholm

Teknik på farfars vis (Helsingborg)

Bilmuseet Helsingör

Koeningsegg

Sony Ericsson

Pågens

Örtofta sockerbruk

MC- och bilträff i Löddeköpinge

Löberöd glasbruk (A Sundberg)

Turning Torso

Dieselmotormuseum i Danmark (Torben)

Klur

Förra uppgiften handlade om att hitta på nya vägmärken.

Christer Westesson svarade följande:

Trafikmärke

 

Du har nått city

 

 

Du är för bred.

 

 

 

Varning, General till vänster

 

 

Se upp, kopral till vänster

 

 

Du håller på att bli påkörd från vänster

 

 Du har kommit över kajkanten

 

Förbud för vita bussar

 

Låghalt? Håll till höger

 

 

Varning. Takåsförpackning med pip. Ej TP Std.

Christer Westesson får därmed diplom 1a pris. Staffan Lundin svarade också och får därmed ett diplom, andra pris.

 

Nästa uppgift är att knäcka följande uppgift. Det är Christer Westesson som skickat in den, så han får inte vara med att tävla (det hade varit lite för lätt).

 

Svar senast den 15 sept till Stefan

Besöket på Kreativum, Karlshamn den 6 maj

Det var ett arrangemang som jag ordnat. Jag har själv varit där ett par gånger tidigare. Det var den längsta utflykten vi haft hittills i TTF: 16 mil.

Man fick pilla på en del tekniska prylar.

 

 

 

Bilden visar hur man ställer sig mot en blå bakgrund. Ett datorprogram lägger in ett handbollsmål (syns på den lilla skärmen på fotot samt på en skärm framför mannen mot den blå bakgrunden). Sedan kom virtuella bollar, som man skulle ta. Det var Benny Nordbeck som stod i mål, vilket han tränat på tidigare. Så det gick bra.

Man kan ha blå eller grön bakgrund: en färg som avviker från en person och personens klädsel. Hade man haft blå kläder mot en blå bakgrund hade kläderna försvunnit.

Till vänster syns ett motsvarande arrangemang, men med grön bakgrund. Här fick man svara på frågor, som syntes virtuellt bredvid en.

 

 

Man fick även sticka in en hand i olika hål i en stor låda, för att testa känseln. Man fann något kletigt. Något stickigt. Någon sur gammal gymnastiksko.

Jag testade att lasta timmer med någon hydraulisk lyftarm.

Jag minns också en skärm, där det låg sex bollar i underkanten. Stack man in handen mellan projektorn och en boll, kände ett datorprogram av var skuggan från din hand var. På det sättet knuffades bollarna undan.

Vi avslutade dagen med att se film inne i en stor vit kupol.

 

Stefan 

 Hans-Uno Bengtssons föredrag den 9 maj

Det var i SIKs regi, som vi följde med på.

Jag såg att Tommy hos SIK gjorde noteringar till deras medlemstidning. Jag tyckte att ett par saker som Hans-Uno sa var så intressanta, att även jag började notera.

Ljushastigheten är konstant, oavsett om ljuskällan eller mottagaren rör sig. Ljuset är elektromagnetiska vågor, samma som GPS använder sig av. Om ljuset hade ändrat hastighet på grund av att källan (GPS-satelliten eller –mottagaren) rör sig, kunde vi bara få en noggrannhet på + 2 km. Som det nu är, är noggrannheten + 2 cm.

Om man hade varit på plan mark, hade det räckt med tre satelliter för uträkning av positionen. Nu är vi på en sfär. Ja, inte en perfekt sfär, utan en päronformad kropp. Ja, den är inte päronformad heller, utan päronformen är oregelbunden. Det betyder att ytan vi är på är på olika höjd. Därmed är också satelliterna på olika höjd. Till detta kommer gravitionella ansamlingar som kontinenter och berg, som påverkar satelliternas banor. Detta betyder att mottagaren måste ha kontakt med minst sju satelliter för att få en noggrannhet på + 2 cm. Mottagararens höjdbestämning har mindre noggrannhet än + 2 cm på grund av att satelliterna går i lite olika banor av nyssnämnda uppräkningar.

Till detta kommer ett annat fenomen, som Einstein kom fram till. Ju fortare något rör sig, ju fortare går tiden. Klockan ombord på en satellit snabbar sig 1 miljarddels sekund per år. Detta gör att avvikelsen för mottagarens position ökar med + 2 cm.

Avvikelserna för mottagarens position kan således slå på + 2 beroende på jordytans oregelbundna form, lika mycket på grund av om vi är intill ett berg och lika mycket på grund av att klockorna på marken och satelliten går olika fort. En del av detta kompenseras i satelliten och mottagaren. En billig mottagare ger sämre noggrannhet, en dyrare noggrannare.

 

Som nämndes är ljuset en elektromagnetisk vågrörelse. Det betyder att gravitationen drar till sig ljusstrålarna. Om en ljusstråle färdas parallellt med jordytan drar jorden till sig strålen med en atomdiameters storlek. Vi tycker att ljusstrålen går rakt, eftersom vi har svårt att mäta avvikelsen, men den finns där. Solens gravitation avböjer ljuset från en bakomliggande stjärna ännu mer och galaxer avböjer ljuset från bakomliggande galaxer ännu mer.

 

Einstein hade själv en del patent, bland annat ett gyroskop. En kompass på en ubåt fungerar inte på grund av att skrovet är av järn, men ett gyroskop fungerar. Nu är det så att om man seglar ett varv jorden runt, slår gyroskopet: det går inte tillbaka till ursprungsläget. NASA har för närvarande gyroskop ombord på satelliter, som går runt jorden. Om Einsteins beräkningar är rätt, kommer gyrot att slå på 6,6 bågsekunder efter ett år. 

SIK

Jag passade på att klaga på SIKs arrangemang. Jag fick post från dem den 20 april. Den dagen hade jag besök, så jag kunde bara konstatera att något kommit i mitt postfack. Den 21 april gick jag igenom posten. SIK hade sista anmälningsdagen satt till den 24 april för nästkommande arrangemang. Man lovade att skicka en signal tidigare till mig.

Styrelsemöte den 30 maj

Närvarande: Gabor, Sune och undertecknad.

Vi gick igenom vad vi kan tänka oss för stora arrangemang under nästa år. Vi ska fundera vidare och sammanställa. Vi tänker i augusti äska pengar för allt planerat, för så är reglerna. Medlemsavgiften går till oplanerade och oförutsedda saker.

Det togs också upp att de i styrelsen kan leta upp lämpliga presenter. Meningen är att man ska ha en poängjakt för att skaffa fler medlemmar. Presenterna ska delas ut till dem som skaffar flest medlemmar.

 

Stefan

Klur från Christer Westesson

Chokladmatematik

 

 

Man kan räkna ut sin ålder med hjälp av chokladmatematik!

Fuska inte med att gå direkt till slutet! Det tar mindre än en

minut. Räkna allt eftersom.

 

1. Hur många gånger kan du tänka dig att äta choklad i veckan?

   (talet måste vara över 0 och under 10)

 

2.  Multiplicera med 2.

 

3. Lägg till 5.

 

4. Multiplicera med 50 (jag väntar litet medan du hämtar din räknare)

 

5. Om du redan fyllt år under 2006, lägg till 1756, om du ännu inte

   fyllt år ännu, lägg till 1755.

 

6. Dra nu ifrån ditt födelseår (ett fyrsiffrigt tal)

 

Resultatet är ett 3-siffrigt tal.

Den första siffran är det antal gånger i veckan som du kan tänka

dig äta choklad.

 

De två andra siffrorna är .

Just precis DIN ÅLDER!!!!!!!

 

Besök på Ven, Tycho Brahe museet

Vi var två från TTF, 44 från Atsronomiföreningen, där TTF gått med med tio medlemmar.

Tycho hade byggt ett stort stjärnobservatorium och byggt egna riktinstrument. Teleskopet var inte uppfunnet på den tiden. Hans riktinstrument hade gradskivor, eventuellt med nonieskalor, så att bågminuter kunde mätas. Han noterade riktningarna från flera instrument och tog ett medelvärde. Genom att mäta planeternas rörelser kom han fram till att jorden inte kunde vara i centrum, som man dittills hade trott, utan att solen borde vara i centrum. Det enda som roterade runt jorden var månen. Tychos observationer hade nog fallit i glömska, om inte en elev, Kopernikus, tagit över.

Anläggningen skyddades av ett värn, där vakthundar sprang nattetid. Tycho hade drivit bönderna så hårt att arbeta, att det dåliga ryktet levde kvar: för tjugo år sedan vill inte stämman att anläggningen skulle restaureras, men tio år senare gick det igenom.

Tycho kom fram till att instrumenten var alldeles för dåligt förankrade. Han skapade därför ett nytt observatorium, under jord, där instrumenten var stadigare förankrade. I denna, som jag kallar jordkällare, visades en ljusshow. Trappan ner till jordskällaren är den röda lilla byggnaden till vänster i bilden; under varje kupol fanns ett riktinstrument.

 

 

 

I den intillvarande kyrkan är det inhyst ett museum. En händig smed har återskapat Tychos största mätinstrument. Då Tycho tillverkat den, lät han fyra män kliva upp i den, för att testa stabiliteten.

I kyrkan finns även två filmvisningsrum. Filmerna talar om hur Tychos observationer vände upp och ner på vår världbild. ”Titta inte på gamla anteckningar”, sa han. ”Observera och mät själv!”

 

Stefan

Detta är riktiga annonser ur ”Gula tidningen”

Bulldog säljes. Äter det mesta och tycker mycket om barn.

 

En länstol som i många år tillhört en revisor med stoppning i sitsen och överdrag på ryggen. Säljes på grund av dödsfall.

 

Fallskärm. Använd endast en gång, aldrig öppnad, liten fläck.

 

Barnbarn + sittvagn 375 kr.

 

Frysbox, 2 år, i nyskick, lagom till 2-3 personer.

 

Gul nackad papegoja till salu.

 

Äldre dam eller herrcykel köpes billigt.

 

Klocka upphittad, återfås mot beskrivning av Kurt.

 

Tvåmanstält, använt en gång, bytes mot barnvagn.

 

Promenadkäpp borttappad av herre med silverknopp i ändan.

 

Person som kan ta hand om hästar som inte röker eller dricker.

 

Lägenhet med utsikt över grönområde och parkettgolv.

 

Fin trea med balkong utan insikt.

 

Liten stuga i Sålenfjällen med bastu på 65 kvadratmeter.

 

På mitt konditori serveras lemonad, tillverkad av undertecknad själv, som är korkad och stämplad

 

Välkomna till Anton Carlsson - rökt laxhandlare från Blekinge

 

WorkOut - vi bygger kroppar som håller livet ut.

 

Hos oss bor du billigare än du betalar för.

 

Dagens ros till de två män och den kvinna som hjälpte mig till Sjukhuset efter att ha brutit min fot.

 

Är du myndig? Är du svensk medborgare? Är du intresserad av det Svenska Försvaret? Är du fullt frisk?

Humor

En läkare hade uppfunnit en maskin som kunde överföra smärtorna under en förlossning till barnets far. Ett äkta par tog chansen att prova maskinen.  Då födseln satte igång, blev maskinen inställd på att föra över 25 % av smärtorna till fadern, men mannen märkte ingenting överhuvudtaget. Läkaren tyckte att det verkade märkligt och höjde inställningen till 50 %. Mannen märkte fortfarande ingenting, men kvinnan mådde märkbart bättre. Eftersom det gick så bra, överförde man 100 % av smärtorna till mannen. Förlossningen fortgick utan att kvinnan hade några som helst smärtor och ett välskapt barn föddes. Då mannen kom hem från BB, fann han brevbäraren liggandes död vid ytterdörren.