Det var Ulrika som hade vänligheten att visa oss runt. 15 pers från Tekniska Föreningen.
De saknade personerna återfanns vid cafe´et, vid startskylten.
Ulrika gick igenom vad vi skulle hitta på den kommande timmen
De som bodde där, från år 500 till vikingatiden, hade fri utsikt. Dels för att synas, men också för att se annalkande fiender.
Ett partytält skyddar de östra utgrävningarna.
Stubbarna på bilden markerar stolphål till ett hus. Eftersom stolparna varit väl kraftiga för ett sådant litet hus, antar man att man offrat djur (och människor), som man sedan
hängt upp i stolparna.
Vi går till nya utgrävningar, väster om kyrkan.
Det är en bättre metod än att gräva på måfå.
Tack Ulrika för ett intressant besök!
Tack också alla ni som bidragit med text och bilder!
Eftersom en del har svårt att se filmerna, provar vi samma filmsnutt i lite olika versioner.
Vad som antytts, men som man inte direkt gått ut med är intressant:
Tidsepoken är före Sverige och Danmark. Det fanns inga riken, bara små hövdingadomäner. Möjligen såg en del småhövdingar möjligheten att bli mäktigare genom att införa kristendomen. Så gjorde ju Harald Blåtand i det som skulle bli Danmark.
Uppåkra nämns inte i någon gammal text. Å andra sidan fanns det inte så många skrivkunniga på den tiden. Då Kung Harald dött, begravde man honom först i en gravhög. Därpå byggde man en kyrka intill och begravde om Harald. Man reste en runsten som förklarade vad som hänt.
Man kan anta att Uppåkra hette Lund, och då menat en offerlund. Utgrävningarna sker i dag öster och väster om kyrkan. Kanske är de intressantaste fynden under kyrkan och kyrkogården. Kanske man valde att placera kyrkan mitt på den mest hedniska platsen. Sedan flyttade man Lund norrut och byggde en domkyrka på den nya platsen.
Men det är som sagt bara antaganden.
Stefan